Grasdallen / Grasplaten

Grasdallen / Grasplaten

Grasdallen / Grasplaten

Grasdallen worden vooral gebruikt om de groene omgeving te bewaren. Je hebt tegenwoordig keuze uit de klassieke grastegel uit beton of deze die uit kunststof worden vervaardigd.  


Grasbetontegels hebben openingen waartussen gras kan groeien. Zij zijn uitstekend geschikt voor opritten, parkeerplaatsen en terrassen. De opbouw bestaat uit een fundering van steenslag, een onderlaag en de eigenlijke grasbetontegels. Deze tegels worden opgevuld met teelaarde en met graszaad ingezaaid. De onderlaag kan bestaan uit teelaarde en geëxpandeerde kleikorrels of men kan een bestaande laag leemhoudend zand gaan mengen met turf en teelaarde. 

Op zoek naar partij nieuwe of gebruikte grastegels of grasplaten die te koop zijn?  Kijk opwww.wegenbouw.be/producten/grastegels

Polyethyleen grastegels, ook wel eens grasplaten genoemd, worden vervaardigd uit gerecycleerd polyethyleen met hoge dichtheid. Het gras groeit tussen de honingraatopeningen. De openingen zijn goed voor 95 % van het oppervlak, zodat de tegels praktisch onzichtbaar worden. De opbouw bestaat uit: een fundering van steenslag - een onderlaag, zoals voor grasbetontegels - de eigenlijke grastegels, gevuld met teelaarde, waar graszaad wordt ingezaaid. De platen zijn bijzonder licht, waardoor ze gemakkelijk geplaatst kunnen worden. Zij worden onderling met elkaar verbonden. Dit is een robuust systeem, geschikt voor opritten en parkings. Het gras dient uiteraard wel gemaaid te worden. De firma MatGeco beschikt over grasplaten met waterreservoirs om regenwater te bufferen.

Nieuw: Grasplaat uit gerecycleerd plastiek

De TrafiDal 50 grasplaat werd door de firma MatGeco op de markt gebracht om een alternatief te bieden aan de bestaande betonnen grasdallen. Het gewicht van één grasplaat is ± 5,3 kg, dit wil zeggen dat één TrafiDal 5 x minder weegt dan een betonnen grasdal van 8 cm dikte. Door zijn lichte gewicht is de plaatsing van de grasplaat eenvoudiger en sneller dan die van een betonnen grasdal omdat er geen hijsapparatuur nodig is bij de plaatsing van de platen. De plaatsing kan dus volledig met de hand gebeuren. TrafiDal 50 werd speciaal ontwikkelt voor zwaar en intensief verkeer en kan lasten ≥ 500 t/m² weerstaan. De grondstof van de TrafiDal 50 is volledig afkomstig uit de recycling sector waardoor de platen opnieuw kunnen gebruikt worden of opnieuw kunnen gerecycleerd worden.


Enkele voordelen: groene omgeving - esthetisch -  waterdoorlatend - licht (in geval van kunststof) - prijs

Nadelen: maaien gras - geen stapcomfort     

Grastegels worden ook soms gebruikt als berm- en  oeverversteviging.  

 

Hierna enkele websites waar u nog informatie kan terugvinden met betrekking tot grasdallen:

Document Grasbetontegels

Document Febestral Grasbetontegels downloaden

Febestral document over plaatsing van betonnen grastegels (opbouw, draagkracht, ...)

 

MatGeco

www.matgeco.be

Fabrikant van kunststof grasplaten en grindplaten

 ACO

www.aco.be

Fabrikant van kunststof grasplaten

Bovin

www.bovin-beton.be

Fabrikant van grasbetontegels

  EBEMA

www.ebema.be

Fabrikant van grasbetontegels

Wegenbouw.be 

www.wegenbouw.be/grastegels

Portaal & vaksite van de wegenbouw, pagina met leveranciers van betonnen grasdallen en kunststof grasplaten

Grasbeton (wiki)

nl.wikipedia.org/wiki/Grasbeton

Grasbeton > Wikipedia 

Stedenbouwkundige vergunning

www.omgevingsloketvlaanderen.be/oprit-vijver-zwembad

Interessante website m.b.t. stedenbouwkundige vergunningen voor werken rondom uw woning aan oprit, terras, zwembad, vijver, ... 

  • {{ message }}
  • {{ bookable_message }}
  • {{ event_message }}
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x